På den här sidan hittar du några härliga tips på vad du kan göra med ost från oss på MurboAnnas, vi bjuder på några andra idéer också, till exempel en kul lek och ett odlingstips. Håll tillgodo. 

En kul utomhuslek

Fisknätet - "Det nappar"
Gör upp en spelplan som alla som deltar i leken får röra sig inom. En person blir fiskare och ska fånga alla de andra. Det gör man genom att slå lätt med handen på en annan person. När han eller hon "nappar" någon blir den personen en del av fisknätet genom att de tar varandra i handen och börjar jaga tillsammans. Nästa person som blir ”nappad” tar den i handen som nappat och får nu vara med och jaga osv. Man får inte släppa taget och det är bara de i ändarna av ”nätet” – med en fri hand – som kan ”nappa”. Den som blir sist kvar vinner och får vara fiskare nästa gång.

ODLA JORDÄRTS-KOCKOR


Jordärtskockor klarar de flesta jordar, men mullrik och sandig jord är det allra bästa. Jorden ska vara luckrad och välgödslad innan du planterar. Plantorna blir upp till 2-3 m höga, så tänk på det när du väljer plats för dem.
 
Välj ut ett antal fina slät jordärtskockor för plantering. Du sätter dem tidigt på våren ungefär 10 cm djupt med ett avstånd på 40-50 cm mellan plantorna och ett radavstånd på minst 70 cm. Vattna vid behov. De tål lite torka.

På hösten efter blomningen vandrar näringen ner i knölarna. Bladen vissnar och jordärtskockorna är skördefärdiga.
Från sen höst och till våren kan du skörda jordärtskockorna. De växer sig kraftiga och fina på sena hösten så vänta gärna till dess innan du skördar dem. Eftersom dom är svåra att lagra så kan du låta dem stå kvar i landet och skörda då du behöver dem.

GOTT MED OST


Pepparkaka med blåmögelost

Så här i Adventstider har vi två ostar som passar sig riktigt bra på en pepparkaka till glöggen. 
Baggbo Blå - en mild blåmögelost
Frostbos Fina  - en smakrik blåmögelost med fin sälta. PIZZA A LA GERTRUD
Pizza bianco, eller vit pizza är en pizza utan tomatsås. Toppingen består istället av krämig ost som sakta får smälta i ugnen. Vi rekommenderar Gertruds Mjuka som är en härlig kitt-ost. 

Ugn 250 grader

Pizzadeg
25 g jäst
2 1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
1 tsk strösocker
2 msk rapsolja från Sahlins
5 - 6 dl vetemjöl special (kan bytas ut mot vanligt vetemjöl)

Topping
2 dl crème fraiche eller smetana
400 g kitt ost Gertruds Mjuka
3 tunt skivade palsternackor 
3 tunt skivade potatisar 
1 kruka färsk rosmarin
1 1/2 dl god olja till exempel raposolja från Sahlins
flingsalt
nymalen svartpeppar

Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°C och lös upp jästen i lite av vattnet.
Häll sedan på resten av vattnet, socker, salt och olja. Blanda i nästan allt vetemjöl och knåda degen för hand eller i maskin tills den är smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Jäs degen under bakduk i 40 minuter.
Koka under tiden potatis- och palsternacksskivorna i saltat vatten i 2 minuter så att de mjuknar. Häll av vattnet och låt skivorna ånga av.
Kavla ut 4 pizzor och lägg på en plåt.

Bred crème fraiche eller smetana på pizzabottnen, lägg på potatis och palsternacka och ost, repa över rosmarin. Grädda pizzan mitt i ugnen tills osten bubblar det tar 12–15 minuter.
Droppa över lite rapsolja från Sahlins och servera! 


LYXIGA PINNBRÖD
Du behöver
4 dl Vetemjöl
1 tsk Salt
1 tsk Bakpulver
½ dl Rapsolja från Sahlins
1½ dl Mjölk (helst från Grådö mejeri )
1 dl riven ost Annas Röda

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt rapsolja, mjölk och ost (Annas röda). Arbeta snabbt ihop till en slät deg. 
Dela i tolv bitar och rulla ut till längder. Vira dem runt pinnar. Grilla runt om i 4-5 min. Ät direkt. med Gårdens Smör.
OJ vad lyxigt och gott! 
​​​​​​​