Det är vår i luften, dagarna blir längre och vi får föraningar om ljusare tider och ljumma kvällar. Många längtar efter att få ända grillen och äta middag utomhus.
Vi tipsar om något gott att odla som du med fördel kan äta till en god ost. Dessutom bjuder vi på ett par härliga recept och ljusa idéer :) 


Odla din egen chili

Ta tillvara chilifröer från torkade eller färska chilifrukter. Så fröerna i krukor och använd helt vanlig såjord. Vattna jorden ordentligt innan du trycker ner fröerna som du ska sätta ungefär en halv centimeter under jorden. Ställ krukan i ett fönster över ett element och se till att värmen är ca 20-25 grader runt krukan.
Se till att hålla jorden fuktig. Efter ett par, tre veckor visar sig de första små bladen. Ställ krukan ljust så att plantorna får mycket ljus gärna uppåt 14 timmar om dygnet.

HUR GRILLAR MAN BÄST EN GRILLOST? 


Se till att grillen är riktigt varm och att gallret är ordentligt rengjort.

Skiva osten i mindre bitar.

Torka av osten med hushållspapper.

Pensla eller smörj gallret med olivolja precis innan du lägger på skivorna. Oljan gör att osten lossnar lättare från gallret.

Vänd osten när den börjar få färg, efter ca 1/2–1 minut. Använd gärna tång eller gaffel och en stekspade när osten ska vändas.

Klart! 

VÅRLIGA RECEPT

Här får du några enkla tips på godsaker att göra iordning när det är dags att ta fram grillen.

GRILLOSTBRICKA 
för 2 personer

1 bunt färsk grön sparris
1 liten baguette 
1 msk olivolja
1 grillost
125 g parmaskinka
1/2 honungsmelon
färsk mynta
balsamicovinäger, att ringla över

Skär baugetten i skivor. Pensla skivorna med olivolja. Vänd sparrisen i resten av olivoljan. Lägg sparris och skivor av grillosten på grillen och grilla tills det ser läckert ut. Lägg sedan baguetteskivorna på grillen och grilla dem också tills de är gyllenbruna.
Lägg upp alltsammans snyggt på en bricka. Lägg också upp parmaskinkan och bitar av melon. Toppa med färsk mynta och ringla balsamicovinäger över.


JORDGUBBSSALLAD MED GRILLOST

Ta fram ett fint fat och lägg upp salladsblad eller salladsmix i botten. Lägg sedan på körsbärstomater, jordgubbar och gurka.
Blanda 1 msk vinäger, 2 msk olivolja och 0,5 msk honung med 1 krm salt och svartpeppar.
Grilla eller stek grillost i bitar och lägg dem på salladen. Ringla över dressingen och strö över färsk dill. Avsluta med att strö över hackade pistagenötter.  
​​​​​​​

Boktips


Lägg iordning en härlig ostbricka med goda ostar, päron, marmelad och kex. Slå dig ner i bekväm stol och njut av goda smaker och en god bok. Här kommer två  boktips. 

Odla utan spade 
"Odla utan spade" är den första guiden på svenska till No Dig-odling, en lättskött och klimatsmart metod som vinner allt fler anhängare och som sakta men säkert revolutionerar trädgårdsvärlden. Här får du lära dig allt om hur du anlägger och sköter en köksträdgård utan att ta ett endaste spadtag och utan att behöva vattna eller rensa ogräs. Lär dig också mer om täckmaterial, intensivodling och jordhälsa. Prova metoden som sparar både miljön och ryggen!

Arts and Crafts för din trädgård
Arts and Crafts är för många av oss en välkänd stil med vackert mönstrade tapeter och tjusiga möbler. Stilen har även påverkat trädgårdskonsten i hög grad och den typiska Arts and Crafts-trädgården är både formstark och lekfull - här finns plats för hårt tuktade häckar och yviga, färgglada perennrabatter. Kontrasten mellan ordnat och vilt gör trädgården spännande och med ett enkelt och lättskött växtmaterial blir den en given plats att vara på och njuta av i vardagen.