Murboden - vår fina butik

​​​​Lokalproducerat, Handplockat och Noga utvalt. 


I vår butik säljer vi så klart alla våra egna produkter, men du hittar också delikatesser från hela Dalarna. Marmelader, korvar, oljor, kaffe och te är några exempel på godsaker som finns i våra hyllor. Du hittar dessutom vårt eget öl. 
Här hittar du också ytterligare fina saker till försäljning. 

Här kan du läsa mer om några av Murbodens leverantörer, designers, formgivare och hantverkare.
Vi uppdaterar både hemsidan och butiken löpande så kom gärna tillbaka hit igen! 


Mikaela Willers

Att kliva in i ateljen hos Mikaela Willers i Vikarbyn norr om Rättvik, är
ren lycka. Mikaela skapar ljusstakar, fat och krukor i vackra färger och fantastiska former. Hon experimenterar med glasyrer och hennes ljusstakar, krukor och kannor finns i en mängd olika läckra färger.
Hos oss i Murboden hittar du bland annat ljusstaken "Lejonhjärta" i två fina färger och den lilla skålen Pistill i grönt eller vitt, dessutom några fina krukor. Vi kommer också att utöka sortimentet allteftersom. 


Lisbeth Hedin-Sahlin

... heter formgivaren bakom de här superfina hästarna. Lisbeth bor och verkar i Falun. Inspirationen fick hon vid ett besök i Falu Gruva där hon fick lyssna till berättelsen om gruvhästarna.
Gruvhästarna användes ovan jord för transport av bland annat ved och malm, men även för att driva så kallade hästvindar som från och med 1540-talet bland annat användes för att pumpa upp vatten ur gruvan. Mellan slutet av 1600-talet och början av 1800-talet använde man hästar även under jord, då för att driva hästvindar och för att frakta malm. Dessa hästar hissades till en början ned i gruvan genom schakten varje dag, men fick sedan bo nere i gruvan där de kom att tillbringa merparten av sina liv.
Lisbeth Hedin-Sahlin blev gripen av berättelsen och har givit sina hästar vingar för att de ska kunna lyfta och flyga bort från det hårda livet i gruvan.
Du hittar hennes vackra hästar hos oss i Murboden.

Evelina Magnusson, EJD Hantverk

Årligen slängs över 1000 ton svensk ull när fåren klipps! Det är ett ofantligt resursslöseri av en naturprodukt som har så många unika och fantastiska egenskaper!
Evelina Magnusson i Långshyttan, är starkt övertygad om att mycket av den svenska ullen som eldas upp eller grävs ner idag, har ett värde och förtjänar att få komma till användning. Sedan 2018 har hon tagit hand om ull från närliggande gårdar och tillverkat allt från ullsulor till små dekorativa fåglar.
I Murboden hittar du några av hennes fina produkter, till exempel handgjord tovad tvål tillverkad på strutsolja från Sahlins Struts, svarta  handtovade skålar i 100% ull, storsäljaren torkbollar för torktumlare och vackra nåltovade små hjärtan i växtfärgad ull.Carina Nolåkers, Carinas Smedja

I flera tusen år har människan använt jordens egna resurser. Järnet framställdes med hjälp av masugnar, hårt arbetande masar och bönder i våra bergsslag. Carina Nolåkers formar järnet med hjälp av ässjan där hon värmer det till 1100 grader med hjälp av träkol som man gjorde förr för att sedan med hjälp av hammaren forma järnet som hon vill.
Carina läste till smed på Sätergläntans folkliga smidesutbildning 2001-02 och sedan sommaren 2002 byggde hon upp en smedja på gården i Borlänge där hon varit verksam sedan dess.
I Murboden säljer vi bland annat vackra krokar, ostknivar, kaffeskopor, ljusstakar och blomstöd.
Anne Rosenqvist, Used

Anne Rosenqvist är skaparen av det nya varumärket Used. Anne har tillsammans med sin man Magnus Dicander ett inredningssnickeri I&De’V som ligger i Romme. Under många år har Anne sparat material från olika projekt som nu återanvänds till nya fina produkter. Tyger från gardintillverkning blir till vackra brödkorgar, kompositsten från bänkskivor blir små brickor. Smycken, ljusstakar och andra dekorationer är produkter som de skapar tillsammans med Annes föräldrar.
​​​​​​​Utbudet varierar beroende på projekt och tillgången på material. Hos Murboden hittar du alltid något nytt och snyggt.
Jacob & Hanna Bruce, Växbo Lin

Jacob & Hanna Bruce driver Växbo Lin i Bollnäs i Hälsingland. Företaget väver samman gamla hantverkstraditioner med modern design.
Det startade 1990, på samma plats där linne producerats i århundraden. Jacob och Hanna är man övertygade om att vi behöver konsumera färre men bättre ting. Deras bidrag är bruksföremål i linne, ett naturmaterial som håller i generationer.

Hos oss i Murboden hittar då många vackra produkter från Växbo Lin, till exempel. Handdukar, disktrasor och fantastiska kaffefilter.
 

Mia Svalänge, Falu Rödfärg

FALU RÖDFÄRG FILT är tillverkad i 100 procent ull och mjuk, varm och skön med en äkta lyster som bara naturens material kan ge. När du sveper filten runt axlarna möts jorden och himlen på framsidan. Och som en symbol för skyddande och bevarande egenskaper har du den röda husväggen bakom ryggen. Filten är ett konstverk där formgivaren fritt tolkat Falu Rödfärg och tagit fram en design som rymmer hela det svenska landskapet. Den är en kombination av tradition och nyskapande och håller, liksom Falu Rödfärg, i generationer. Designen innefattar 21 kulörer – vilket speglar antalet naturliga mineraler i Falu Rödfärg.
Du hittar de vackra filtarna hos oss i Murboden. 
 

Britt-Marie Nilsson, Britta i Dalarna


Tanken och visionen har varit att utveckla och lyfta Dalarnas kurbitsmåleri till en Modern Konstart som fungerar i nutid. Det handlar om att hålla kulturarvet levande genom att ta vara på gammal kunskap och förena den med den moderna formgivningen.
I Britta i Dalarnas Kurbitskonst lever det gamla penselhantverket kvar men också hennes eget ursprung. Vi älskar hennes brickor, glasunderlägg, kort och härliga servetter
I vår butik hittar du just nu fina brickor i både runt och fyrkantig form.

 

Astrid Reyier


Astrid Reyier målar i akvarell, olja och tecknar i blyerts och krita. Hennes bilder speglar det som inspirerar henne mest. Hon målar ofta i starka färger och mönster där konkreta föremål och personer blandas med det abstrakta. 
I Murboden säljer vi just nu hennes vackra brickor och vykort. Sortimentet uppdateras allteftersom med nya motiv. 

 

"Murboannas utvalda"

Murboannas utvalda kaffe

Ekologiskt kaffe från Rävgrytets kafferosteri, en blandning som bara finns hos oss. 

Murboannas utvalda teer

En serie med olika ekologiska teer från telagret. Speciellt utvalda för oss. Köp med dig hem eller avnjut i caféet.