Vår filosofi om mat och miljö

Det vi gör, gör vi med hjärtat


Vi lagar god mat med omsorg för djur och natur på rena råvaror. Då vet vi att det smakar riktigt bra! Det vi gör, gör vi med hjärtat. Vi tar inga genvägar.

Vi vill dessutom vara med att bidra till ett vackert Dalarna med öppna landskap, en levande landsbygd och blomstrande småföretag.

"Vi lagar all vår mat från grunden och vi använder råvaror efter säsong."

Det är svårt att redovisa precis allt vi gör, men vi vill ge några exempel och vi hoppas att du förstår i stort hur vi tänker på Murboannas, och är något oklart så får du alltid fråga oss!

 
På Murboannas är det såklart osten som står i fokus. Våra ostar finns alltid med, en eller flera, i den mat som serveras. I första hand är den huvudråvaran i maträtten och i andra hand är den en betydelsefull smakhöjare.

Vi lagar all vår mat från grunden och vi använder råvaror efter säsong. I första hand använder vi råvaror ifrån Dalarna och i andra hand svenska råvaror. Varor som har ett betydande inslag i vår verksamhet och som kommer från utlandet är ekologiska, såsom vårt eget kaffe, vårt eget te och det vin vi köper in. Om vi under vinterhalvåret köper utländska grönsaker så är de ekologiska. Vi använder däremot aldrig en huvudråvara från utlandet utan den är alltid producerad i Dalarna.
 
Våra tillbehör, såsom den picklade rödlöken, röror, majonäs, marmelader och bröd gör vi själva. Likaså våra bakverk. Tunnbrödet bakar vi dock inte själva utan det kommer från ett litet bageri i Rättvik. Mjölet vi använder när vi bakar kommer från en KRAV-gård strax utanför Dalarna. Till majonäsen använder vi svensk rapsolja, ägg från Catarinas Sprätthönseri och senap från Lissellas.
 
Vår filosofi är att vi letar och byter ut till så lokalt som möjligt. 
Vi skriver alltid ut vad de huvudsakliga råvarorna kommer ifrån så att du ska veta vad du äter.
 
Vi använder så få onödiga tillsatser som vi bara kan och vi lagar maten från grunden och använder inga hel- eller halvfabrikat.
 
Vi försöker att hämta varor samtidigt som vi lämnar ost i så stor utsträckning som möjligt, så att transporterna minimeras.


Ett urval lokala producenter som vi alltid använder oss utav:

Catarinas Sprätthönseri. Äggen är KRAV-producerade och kommer från Catarinas Sprätthönseri i Stora Skedvi. De använder vi i allt där ägg ingår; såsom majonäs, på salladerna och såklart i alla bakverk.

Skedvibröd. Om det serveras hårt bröd så kan du lita på att det är Skedvibröd du äter. 

Sahlins Struts. Vi använder främst rökt strutskött från Sahlins Struts i en av våra sallader och på en av smörgåsarna samt till röror. Under höst och vinter finns det med som ett inslag på vårt lokala smörgåsbord. 

​​​​​​​Rältagården. Den rökta skinkan hittar du precis på samma sätt som ovan, som ett alternativ i salladen, på smörgåsen och på det lokala smörgåsbordet. Skinkan kommer från Rältagården. Om vi serverar stekt korv, isterband eller sidfläsk till lunch så kommer det också från Rältagården. 
Lissellas Senap. All senap och senapsdressing kommer från Lissellas Senap. Senap har vi t. ex. på skinkmackan, dressingen i salladen samt i vår egen majonäs. 

Siljanslax. Laxen som vi använder kommer från Siljanslax. Den finns som alternativ i sallad och på vår populära laxmacka. Brödet till mackan är ett glutenfritt bröd med frön, ägg och ost som vi bakar själva. 

Matses Mat. När vi serverar kyckling i någon form så kommer den från Matses Mat i Säter. 

"Det finns en tanke, och en hel del hjärta, bakom varje produkt."

Vår filosofi med butiken.

Det du hittar i vår butik har vi valt ut på samma sätt som vi gör med råvarorna i café och restaurang, med hjärtat.


Vi arbetar främst med lokala mathantverkare ifrån Dalarna men du hittar även produkter från andra företag som arbetar med kvalitet och känsla för råvaror på liknande sätt som vi på Murboannas. Självklart säljer vi många av de råvaror i butiken som vi lagar maten på i restaurangen. Du kan även hitta en del färdiglagade produkter i butiken från vårt kök. De varierar naturligtvis efter vad som är på gång i köket.

Det finns som sagt en röd tråd i hela vår verksamhet där först och främst osten men också den lokala maten står i fokus. Det finns en tanke, och en hel del hjärta, bakom varje produkt.