​​​​​​​På den här sidan hittar du några härliga tips på vad du kan göra med ost från oss på MurboAnnas, vi bjuder också på recept och tips med jultema

Ost på julbordet

Ost är ju jättegott att lägga som en ostbricka på julbordet med kex, marmelad, fikon och päron. Men man kan också tillreda den lite om man vill. Här kommer ett recept på 
Glöggmarinerad ost med rosépeppar, valnötter och dadlar.

Du behöver: 
200 g Annnas Röda
3 st torkade dadlar
1/2 dl rapsolja 
1/2 dl glögg
1/2 msk rosépepparkorn
2 dl valnötter
tandpetare

Skär osten i tärningar och lägg i en skål.
Dela och kärna ur dadlarna och lägg dem i skålen tillsammans med rapsolja och glögg. Krossa rosépepparkornen och strö över.
Vänd runt allt så att osten och dadlarna täcks av marinaden.
Låt stå i 2-5 timmar i kylskåp och ta sedan upp osten och dadlarna. Skär dadlarna i mindre bitar.
Trä upp på tandpetare: underst ost, i mitten valnöt och överst en dadelbit.
Ställ upp på bricka och dekorera med rosépeppar.

Julgodis


i juletid så vill vi gärna unna oss extra mycket sötsaker. Här kommer ett enkelt och gott recept på cakepops. Kakor som du gör av sockerkaka som blandas med färskost, rullas och fästs på en pinne. Vackert och gott! 

500 g sockerkaka gärna citron- eller chokladsmak
150 g färskost
300 g vit eller mörk blockchoklad
träspett
strössel till garnering

Mixa sockerkaka som har svalnat helt. Blanda med färskosten (vår egen eller annan ost av philadelphiatyp) till en fast och smidig deg.

Rulla ca 3 cm stora bollar. Lägg på en tallrik och ställ i frysen ca 30 minuter.

Smält blockchokladen. Doppa ena änden av ett träspett i chokladen och stick ner i varje boll. Låt stelna någon minut så att den fäster.

Doppa sedan hela bollen försiktigt i chokladen, låt rinna av och garnera med strössel. Stick ner pinnen i en bit frigolit eller oasis så att de står stadigt. Låt stelna i kylen.


Ost är den perfekta julklappen 

Att ge bor något ätbart i julklapp är populärt och uppskattat. Så varför inte ge bort en ost eller två i jul. Här får du några förslag på rim till paketen :) 

  • rim-1
  • rim-2
  • rim-3
  • rim-4
  • rim-5
  • rim-6

Spela sällskapsspel i jul

i november arrangerade vi en Spelsöndag i Murbo. Akademibokhandeln besökte oss och våra gäster fick provspela ett antal spel. Här kommer ett par tips på roliga spel: 

0-100 JORDEN RUNT
Frågespelet där alla har ett svar. 0-100 är ett av Sveriges mest populära sällskaps­spel. Alla svar är ett tal mellan 0 och 100. Om du inte kan svaret, gör en uppskattning, närmast vinner.

UPP TILL TRE
Det finurliga frågespelet där svaret kan vara en bokstav, en förkortning, ett namn eller ett ord. Och alltid på en, två eller tre bokstäver.

HELT UPP OCH NER
​​​​​​​Rita och gissa rätt på så många ord som möjligt på 45 sekunder. Den som ritar måste rita upp och ner!