Två av Sveriges godaste ostar tillverkas i Murbo


Murboannas och Fabrikör Appelgren pristagare i SM i Mathantverk
 
SM i Mathantverk avgjordes 2021 i Östersund. Två av pristagarna kommer från Borlänge, och båda är verksamma vid Murboannas.
Det handlar om Murboannas ost Gertruds Mjuka och Fabrikör Appelgrens Thurbo. Ostarna tog silver- respektive bronsplats i klassen ”mjuka kittostar”.
 
SM i Mathantverk är öppet för producenter i Sverige som förädlar sina produkter småskaligt och hantverksmässigt. Den 19e oktober genomfördes årets tävling på Frösö Park i Östersund.

- Det känns fantastiskt kul att vi fick ta emot silvermedaljen, säger en glad Mats Reyier VD på Murboannas. Att Murboannas nya mejerist Jörgen Appelgren fick ta emot bronsmedaljen i samma klass för sin egen ost Thurbo gör inte gläjden mindre. 
I Murbo strax utanför Borlänge tillverkas med andra ord två av landets absolut bästa ostar.

- I en tid då lokalproducerat, hållbart och hantverksmässigt blir allt viktigare, allt fler konsumenter prioriterar kvalitet, samtidigt som utbudet också ökar, så är det en härlig framgång för mejeriet och ett kvitto på att vi gör ett bra jobb, fortsätter Mats.

- Jag är ny i mejeribranschen, säger en nöjd och glad Jörgen Appelgren. Att få kickstarta mitt eget varumärke Fabrikör Appelgren med en medalj i SM i Mathantverk känns verkligen riktigt kul. 
Jörgen Appelgren och Mats Reyier arbetar sida vid sida på Murboannas, där Jörgen är förstemejerist för Murboannas samtidigt som han driver sitt eget varumärke Fabrikör Appelgren. Ett samarbete som fått en flygande start minst sagt.
 
Motiveringarna lyder som följer:
Gertruds Mjuka - Elegant ost med fin form, med balanserad smak med fina nyanser av smör och fruktighet samt frisk syra.

Thurbo - Det finns nyhetsvärde i smaken. Bra balans. En välkommen vuxensmak!